Rea

Fly Creek HV UL2 Solution Dye

Artikelnummer: THVFLYG221

Lagerstatus: 4

Big Agnes Fly Creek HV UL2 är ett lätt tält för en person. Tänkt till tresäsongsbruk.

3 499 :- 4 399 :-
ELLER

Detaljer

Detta är versionen som kom ut våren 2021. Största skillnaderna jämfört med den tidigare modellen är som följer:

  • Vävarna är vad som kallas Solution Dyed. Detta innebär en mindre belastning på miljön jämfört med motsvarande konventionell infärgningsmetod. Bland annat behövs det runt 50% mindre vatten, 80% mindre energi och 80% mindre kemikalier vid produktionen av vävarna.
  • Takhöjden har utökats med fem centimeter. Det låter kanske inte mycket men det gör en enorm skillnad i rymdkänsla samt att det blir skönare för längre personer att sitta upprätt.
  • Spännena för att fästa yttertältet och bågarna i är nya. Spännet kallas TipLok Tent Buckle och kan sägas vara ett gångjärnsförsett spänne för både bågarna och yttertältet i ett. Det sitter fast i innertältet och först monterar man bågarna som då fäster i den ena (inre) delen av det gångjärnsförsedda spännet. När man sedan lägger på ytterduken fäster man sedan denna i den andra (yttre) delen av det gångjärnsförsedda spännet. Slutligen sitter även öglan för att fästa markpinnarna i samma spänne. Det är lite svårt att förklara i text, så det bästa är att kolla på instruktionsfilmen nedan för att få en uppfattning. Denna lösning gör att det blir enklare att slå upp tältet själv samt att lösningen styvar upp hela konstruktionen bättre än tidigare årsmodeller.

Big Agnes Fly Creek HV UL är efterföljaren till Fly Creek UL. Skillnaden är främst att HV UL fått ett mer effektivt utnyttjat utrymme av innertältet (HV står för High Volume). Detta med hjälp av brantare väggar och dörr samt att bågarna är högre. Den bakre änden av bågen har numera en brantare vinkel för att bättre spänna ut innertältet. Fler infästningsmöjligheter för innertältet i de numera högre bågarna lyfter upp detta och på så sätt ökar detta också volymen i innertältet. Och slutligen har Big Agnes kommit på en lösning till hörninfästningarna i innertältet som gör att golvytan i fotändan av tältet kan utnyttjas bättre. Istället för att ett snöre går ut från botten av golvet är det nu ytterligare en infästning med snöre ovan för detta. När du drar ut dessa snören för att placera markpinnarna drar detta ut både golv och den övre delen av badkarskanten. Detta är bra för de längre användarna då det inte är ovanligt att fötterna hamnar mot innertältsväven och därmed kan bli blöta av kondens.

Fly Creek HV UL passar som redan nämnt bra till tresäsongsbruk. Dock har vi erfarenhet av denna typen av tältkonstruktion sedan tidigare och de är inte de mest stabila i kraftig vind från sidan. Med denna typen av tältkonstruktion menar vi att bågarna (som egentligen är en båge där de olika delarna sitter ihop i en hub) inte ger något stöd att tala om när vinden kommer från sidan. Detta för att ytan från de främre två bågdelarna vid absiden till den bakre änden av tältet inte har något som stadgar upp tältet (det är bara en båge som går längs taket) vilket gör det vekt när vinden kommer från just sidan. Mer eller mindre alla tält är vekare när vinden kommer från sidan än framifrån eller bakifrån men denna konstruktion är lite vekare ändå. Vad vi vill säga med denna informationen är inte att Fly Creek HV UL är ett dåligt tält utan att om man vandrar på kalfjället och har information om att det väntas hårdare vind kanske man ska söka sig till mer skyddad terräng längre ned om möjligt. Om inte det är ett alternativ är det viktigt att sätta upp tältet så att vinden kommer bakifrån (helst) eller framifrån samt spänna ut stormlinorna på sidorna av tältet så bra det bara går och hoppas att vinden inte vänder under natten.

Dörren på yttertältet är utformad så att man kan gå in och ut utan att innertältet blir blött vid regn så till vida att det inte blåser från sidan. Ta inte detta för givet, det finns massor av tält på marknaden som inte lyckats med detta. Absiden är av ok storlek för förvaring av packning och samtidigt kunna ta sig in och ut. Utrymmet är dock lite litet för att bekvämt laga mat i dåligt väder. Det går absolut men man bör ha koll på hur nära ytterväven brännaren är. Yttertältet sätts fast med plastspännen i hörnen och med kardborre runt bågarna. Skippa inte kardborren, den gör stor skillnad om det börjar blåsa. Innertältet har tre fickor för förvaring, en på vardera sida vid huvudsidan (mot dörren till) och en uppe i taket. En sak vi gillar med innertältet är att Big Agnes dragit upp den tätare väven en bit upp på väggarna där överkroppen ligger. Detta innebär mindre drag när det blåser och ger en klart högre komfort. Resten av innertältet är av myggnät för att få bättre ventilation och därmed mindre kondensbildning. 

Utsidan av yttertältets nylonväv är belagd med silikon och insidan är belagd med PU (polyuretan). Detta är bra och dåligt. Bra därför att det är billigare än om det hade varit belagt med silikon på båda sidorna. Bra är också att ha en silikonbeläggning på utsidan av yttertältet då detta tål UV-strålning mycket bättre än PU. Att ha en PU-beläggning på insidan betyder att det går att tejpa sömmarna så att det blir helt vattentätt. Det dåliga med denna hybrid mellan beläggningarna silikon och PU är att det inte får samma rivstyrka som en nylonväv med silikon på båda sidorna. Beläggningarna åldras också olika mycket. En PU-beläggning åldras snabbare än en silikonbeläggning. Vilket innebär att yttertältets livslängd bestäms av PU-beläggningen. Yttertältet är fortfarande top notch, speciellt till detta priset. Men det är inte lika bra som till exempel Hillebergs yttertältsvävar som har tre lager silikon på vardera sida. Vilket också förklarar en del av priset Hillebergtält betingar. Yttertältet har fyra stormlinor som redan sitter monterade. På insidan av yttertältet, där stormlinorna på sidan sitter, finns en infästningspunkt för innertältet. Man kopplar alltså ihop inner- och yttertält och drar man sedan ut stormlinorna sträcks också innertältsväven ut och ger bättre utrymme. Speciellt skönt om det är mycket kondens.

Om man skaffar ett footprint (säljs separat) kan man sätta upp Fly Creek HV UL i vad Big Agnes kallar Fast Fly. Detta innebär att man skippar innertältet för att få ned vikten ytterligare. Bågarna fästs då i footprintet istället. Riktigt najs om man vill gå lätt när det inte är för mycket blodsugande flygfän ute och letar efter dig. Det blir också mycket rymligare i denna konfigurationen.

Sammanfattningsvis tycker vi att Big Agnes Fly Creek HV UL är mycket lättviktstält för pengarna. Lite tajt om utrymme och tältet är tillverkat av väldigt lätta material vilket kräver försiktighet. Vi rekommenderar starkt att använda ett footprint till detta tältet för att förlänga livslängden.

Vikt:
Trail weight (den sammanlagda vikten av komponenterna som behövs för att sätta upp tältet): 879 gram.
Packed weight (är vikten av allt som kommer med tältet vid köp): 1002 gram.
Fast Fly weight (om du sätter upp tältet utan innertält, kräver footprint som inte medföljer vid köp): 709 gram.

Material:

Yttertält: Silikonbehandlad utsida och Polyuretanbehandlad insida med tejpade sömmar. Nylon Rip-Stop med 1200mm vattenpelare.

Innertält: Nylonväv och 10D Polyestermesh.

Golv: Silikonbehandlad utsida och Polyuretanbehandlad insida med tejpade sömmar. Nylon Rip-Stop med 1200mm vattenpelare.

Bågar: DAC Featherlite NFL pole system med Angle SF Hubs.

Markpinnar: 11 stycken aluminium Dirt Dagger UL stakes medföljer tältet.

Reservdelar: En hylsa att använda vid stångbrott medföljer.

Mått:

Höjd fram: 107 cm
Höjd bak: ? cm
Längd innertält: 218 cm
Bredd innertält fram: 132 cm
Bredd innertält bak: 107 cm

Yta innertält: 2,6 kvadratmeter.
Yta absid: 0,7 kvadratmeter.

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension