Altus 28 Ultra - Fjällsport Edition

Artikelnummer: BA28UFE

Lagerstatus: 1

Altus Ultra Fjällsport Edition är en ramlös och superlätt ryggsäck tillverkad av Bonfus efter önskemål från Fjällsport.

3 199 :-
ELLER

Detaljer

Altus Ultra 28 Fjällsport Edition är en ramlös och superlätt ryggsäck tillverkad av Bonfus efter önskemål från Fjällsport.

Vad är det då som gör att denna ryggsäcken är en Fjällsport Edition? Altus är en custom pack. Det vill säga att det går att välja detaljer som material, fickor och lösningar efter vad man tror passar en själv bäst. Vi har efter vår egen erfarenhet valt detaljerna och egenskaperna vi helst ser hos denna typen av ryggsäck och således skapat en Fjällsport Edition.

Här kommer detaljerna och egenskaperna:

 • Huvudmaterialet i ryggsäcken är Ultra 200. Vi har valt Ultra 200 i och med att vi har velat skapa en så lätt säck som möjligt men samtidigt med förhållandevis mycket slitstyrka. Och framför allt har vi valt Ultra 200 för sin täthet. Bonfus sömtätar alla sina ryggsäckar tillverkade i Ultra 200. Så lätt och tätt alltså. Observera att ryggsäcken är mycket tät och inte kan absorbera väta men den är inte vattentät.
 • Vi har valt Ultra 200 även till botten av ryggsäcken. Det kan låta tunt men i och med att vi också valt att ha en ficka i botten av ryggsäcken skulle det bli onödigt att ha kraftigare material. Fickan skyddar ju också botten.
 • Däremot har vi valt 210D Robic HDPE till sidofickorna, axelremmarna och till vingarna där midjebältet fäster i säcken. Detta för att Robic både tål mekaniskt slitage och att penetreras med nål och sedan belastas bättre än Ultra 200. Det mekaniska slitaget gör sig mest påminnt på sidofickorna medans axelremmarna normalt sett är de som mest sliter med att hålla vid den övre infästningen till ryggsäcken. På ryggsäckar där man använt till exempel Dyneema till axelremmarna ser man inte sällan att hålen där sömmarna går vid redan nämnda infästning bara blir större och större med tiden. Denna problematik lider inte Robic av i samma utsträckning.
 • Vi har valt att ha en enkel rem över öppningen istället för en Y-strap. Detta för att det blir lättare och gör jobbet.
 • Vi har valt en stängning med knappar istället för kardborre. Det blir enligt oss enklare att öppna och stänga samt att kardborren inte riskerar att slita på dina superdupertunna dungrejor när du packar upp och ned dessa.
 • Som tidigare nämnt har vi valt 210D Robic HDPE till sidofickorna istället för mesh för bättre tålighet och livslängd. Det finns dränering i botten av fickorna.
 • Det finns en riktigt stor frontficka i mesh. Den sväljer det mesta. Regnkläder, tarp/tält, förstärkningskläder med mera.
 • En ficka i botten gör ju ingen glad. Va! Vad säger du? Det är klart att en ficka i botten av säcken gör en glad. Speciellt sedan det inte finns några fickor på midjebältet. Bottenfickan går att komma åt under gång och rymmer en hel del. Stoppa dit dagsransonen av mat, kartan, vantar, mössor, buff and what not som du vill ha tillgång till utan att behöva ta av dig säcken. En bra ficka för att hålla sig i rörelse helt enkelt.
 • På tal om att hålla sig i rörelse. Vi har valt att ha meshficka på båda axelremmarna för att slippa stanna så ofta och rota i säcken. Ha snacks i den ena och en flaska i den andra. Eller två flaskor. Eller två snacks. Eller...ja du hajar.
 • Som midjebälte har vi valt att ha en borttagbar rem. Mer för att hålla säcken på plats om du fastpackar eller springer än att ge stöd och avlastning. Vilket en säck som den här ändå inte behöver på samma sätt som en större och tyngre säck. Går att byta till et vadderat midjebälte om så önskas. Det vadderade bältet säljs separat.
 • Med tanke på att det inte är helt lätt att packa en ramlös ryggsäck så den känns perfekt mot ryggen har vi valt att sätta dit en gummicord som kan hålla fast en ryggplatta. Bonfus kallar detta för Back Panel Pad Support System. Ryggplattan tillverkar du själv av förslagsvis liggunderlag. Det gör ganska stor skillnad för säckens komfort, ventilation och stadga att sätta dit en ryggplatta. Back Panel Pad Support är borttagbart för den som önskar.
 • På vardera sida av säcken finns ett fyrpunkts kompressionssytem med gummicord.
 • Altus 28 har 22 liter i huvudfacket. Resterande 6 liter utgörs av fickorna.

Lite mer om huvudmaterialet Ultra 200 som är hyfsat nytt på marknaden och som sannolikt kommer dominera stort över Dyneema, eller närmare bestämt DCF, som just ryggsäcksmaterial:

 • Ultra 200 eller Ultraweave 200 har en mycket större andel UHMWP i sammansättningen om man jämför med Dyneema DCH50 som är mest intressant och adekvat att jämföra med. Procentuellt sett utgörs 40% av vikten av UHMWP i Ultra 200 medan DCH50 endast innehåller 20%. Det vill säga att Ultra 200 innehåller mer av det göttiga man vill åt.
 • Rivstyrkan är mycket högre på Ultra 200 än DCH50. Om man ser på de olika fiberriktningarna warp och fill ser det ut så här: Ultra 200 har warp 103 lbs och DCH50 har 43 lbs. Ultra 200 har fill 133 lbs och DCH50 har 43 lbs. Ganska så stor skillnad alltså.
 • Ultra 200 tål mycket mer mekaniskt slitage. Enligt Taber abrasion test tål Ultra 200 3800 cykler jämfört med 500 cykler hos DCH50. Redigt stor skillnad här också alltså.
 • Ultra 200 är mjukare, mer följsamt och tystare än Dyneema.

Altus Ultra är en ramlös ryggsäck. Detta ställer krav på användaren. Bland annat hur duktig man är på att packa. Överfyller man en Altus blir den gärna som en tunna, det vill säga rund. Om man är duktig på att packa är komforten hög för att vara ramlös ryggsäck. Detta för att axelremmarna har bra skum, är hyfsat breda och sprider vikten på ett behagligt sätt.

Altus Ultra 28 är en kompetent ramlös ryggsäck som fungerar till både löpturer i fjällen, fastpacking, dagsturen, osupportade turer med tält på en till två dagar eller längre vandringar mellan stugor då du inte bär på tält, liggunderlag, sovsäck och mat. För att Altus Ultra 28 ska fungera till osupportade turer på en till två dagar bör du vara dedikerad minimalist och vandra under de varmare månaderna.

Notera att bilderna på ryggsäcken är av versionen i Dyneema. Bonfus har än så länge inte bilder på dessa specifika säckar i Ultra 200. För att se skillnad på Dyneema och Ultra 200 hänvisar vi till bild fyra och fem. På bild nummer fyra är Ultra 200 till vänster och Dyneema till höger. Bild nummer fem visar Ultra 200.

Vikt:  382 gram

Ryggsäcken är vägd på Fjällsports krönta våg. Altus Ultra 28 har bara en rygglängd.

Material:

Ultra 200
210D Robic HDPE

Volym: 28 liter (22 liter i huvudfacket).

Rekommenderad packvikt: ?.

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension