Klätterselar

Klätterselar

Klätterselar är lite som klätterskor, välj den som är minst obekväm. Vi tycker egentligen att du ska prova selen innan köp, precis som klätterskor. Detta för att det är större skillnad mellan olika selar än vad man först skulle kunna tro. Det är till exempel skillnad på avståndet mellan midjebandet och benslingorna på olika modeller av selar och då höftbenen sitter olika högt på olika personer passar således inte alla selar alla personer. Om avståndet är för kort drar det onödigt mycket i skrevet och runt midjan. Om avståndet är för långt uppstår en strypande känsla när midjebandet klämmer över revbenen. Det är också skillnad på hur vadderingen av selen är uppbyggd och formad på olika selar.

Några tips för att lyckas med köp av sele är att midjebandet SKA vara placerat ovanför höftbenen utan undantag. Höftbenen agerar ”lås” om du skulle falla upp och ned med huvudet först och förhindrar att du glider ur selen. Optimalt hamnar midjebandet mellan höftbenet och revbenen. Dra åt selen runt midjan så den inte kan glida ned över höftbenen. Det får gärna finnas plats kvar för att dra åt men också en del till övers för att kunna göra selen större om du till exempel vill ha mer kläder under selen. När du tar mått på dig själv inför köp av klättersele är det alltså måttet ovanför höftbenen men nedanför revbenen som gäller. Benslingorna är mer en smaksak hur hårt eller löst du vill ha dem. En gyllene regel som brukar läras ut på kurser är att du ska kunna få en hand mellan benslingan och benet men är mer en riktlinje än absolut sanning.

I vår fysiska butik hänger vi alltid upp dig fritt hängandes i selen. Detta för att det är det mest obekväma sättet att hänga i en sele och det blir på så sätt mer utslagsgivande när du provar olika selar. De flesta selarna känns okej när du står rakt upp och ned i dem men det är ungefär lika dåligt som att prova ryggsäckar utan vikt i, alla känns bra. Så testa gärna att hänga i selen innan du bestämmer dig.

Filtrering och urval
Storlek :
 1. L-XL
 2. L/XL
 3. Large
 4. M-L
 5. M-XL
 6. M/L
 7. Medium
 8. S-M
 9. S/M
 10. Small
 11. X-Large
 12. X-Small
 13. XS-M
 14. XSS
 15. 1
 16. 2
 17. XXS
 18. XS
 19. S
 20. M
 21. L
 22. XL
 23. XXL
Pris :
 1.  
  459:-
  1899:-
Varumärke :
 1. Arc´teryx
 2. Black Diamond
 3. Blue Ice
 4. Edelrid
 5. Mammut
 6. Petzl
Varugrupp :

1 - 30 av 31

Stigande ordning
Sida:
 1. 1
 2. 2

1 - 30 av 31

Stigande ordning
Sida:
 1. 1
 2. 2