Karbiner & Quickdraws

Karbiner & Quickdraws

Det finns tre huvudtyper av karbiner; ovala, D-formade och HMS-karbiner.

De ovala karbinerna är bra när du vill ha en stor viktbärande yta. De hamnar också ”rätt” i dragriktningen i och med att kraften vill centreras till samma ställe både i toppen och botten av karbinen. Ovala karbiner är till utformningen den svagaste typen av karbiner. Detta innebär dock inte att de är svaga, men att det är väldigt svårt att hitta ovala karbiner som är superlätta just av denna anledningen. Ovala karbiner med keylock och solid grind utan låsning är utan tvekan den mest populära karbinen för att racka kilar på. Ovala karbiner med låsning passar supernajs till topprepsankaret som karbiner där klätterrepet löper igenom Detta just på grund av sin större viktbärande yta vilket minimerar slitage på både rep och karbin. De passar också till att klippa in i olika typer av repklämmor och block för att draget hamnar ”rätt” och det är mindre risk att karbinen hamnar i en knäckposition i och med sin mjukare utformning jämfört med till exempel D-karbiner.

D-formade karbiner utgör den stora majoriteten av karbiner på de flesta rack. Detta för att D-karbinen är den karbin som till utformningen är starkast. Detta innebär att man kan tillverka superlätta D-karbiner som ändå uppfyller normen för klättring. Den moderna D-karbinen är egentligen vad man kallar offset D-karbin. Detta innebär att formen på karbinen inte är symmetrisk utan den är större i toppen och mindre i botten. Anledningen till detta är att man då får en större grindöppning. D-karbiner är till exempel de som sitter i quickdraws, både med vajergrind och solid grind. De används också med fördel till att rigga ankare, standplatser, som karbin till din prusik, till din ”cowtail”. De fungerar till det mesta inom klättring. Det är faktiskt enklare att ta upp vad de inte passar till. I och med sin D-form vill all kraft hamna längs ryggen på karbinen och den viktbärande ytan blir liten. Därför rekommenderar vi den inte som karbin att säkra med eller som karbin till där repet löper igenom vid topprepning då det presenterar ett onödigt stort slitage på både karbin och rep.

HMS karbiner har med sin päronform en ännu större viktbärande yta än ovala karbiner. HMS står för Halbmastwurfsicherung och var från början designad för att användas med knuten Munter/Italian hitch för säkring och firning, därav den stora viktbärande ytan. HMS-karbiner passar finfint till att säkra med, rigga med om man vill få plats med mycket på en och samma karbin och som karbin till topprepning där repet man klättrar på löper igenom.

Filtrering och urval
Storlek :
 1. #0.5 Purple
 2. #1-11
 3. #11 Green
 4. #3 Gold
 5. Large
 6. M-L
 7. Regular LZ (183 cm)
 8. S-M
 9. String
 10. String L
 11. String XL
 12. String XS
 13. 8 mm
 14. 11 cm
 15. 12 cm
 16. 17 cm
 17. 18 cm
 18. 25 cm
 19. 35
 20. 43
 21. 46
 22. 60 m
 23. L
Pris :
 1.  
  29:-
  2249:-
Varumärke :
 1. Black Diamond
 2. DMM
 3. Edelrid
 4. Grivel
 5. Mammut
 6. Nite Ize
 7. Petzl
 8. Sea to Summit
 9. Singing Rock
Varugrupp :

1 - 30 av 81

Stigande ordning
Sida:
 1. 1
 2. 2
 3. 3

1 - 30 av 81

Stigande ordning
Sida:
 1. 1
 2. 2
 3. 3