Slingor

Slingor

Inom klättringen används slingor främst till att bygga ankare och förlänga säkringspunkter med. Tillverklingsmaterialen som dominerar är Nylon (polyamid) och Dyneema (ultra-high-molecular-weight polyethylene).

Nylonslingans egenskaper är följande; de är förhållandevis billiga, de har en högre smältpunkt än Dyneema, de har som regel mer material att slita på, de är känsligare för UV-strålning och är mer dynamiska än motsvarande slinga i Dyneema. Nylonslingorna används med fördel till att bygga topprepsankare på sportleder, som ”cowtail” det vill säga slingan du klipper in dig i ankaret med och allmän stök och bröt klättring där slingorna utsätts för mer mekaniskt slitage.

Dyneemaslingans egenskaper är följande; de är förhållandevis dyrare, har en lägre smältpunkt (känsligare för friktionsvärme) än Nylon, de är tunnare och lättare än slingor i Nylon och har således inte lika mycket material att slita på, mer motståndskraftig mot UV-strålning, drar åt sig mindre fukt och är mer statisk än motsvarande slinga i Nylon. Bra användningsområden för Dyneemaslingor är till exempel förlängningar av säkringspunkter vid ledklättring, bygge av ankare vid klättring på led, is- och alpin klättring.

Filtrering och urval
Storlek :
 1. 30 cm
 2. 60 cm
 3. 120 cm
 4. 180 cm
 5. 240 cm
 6. 400 cm
Pris :
 1.  
  59:-
  459:-
Varumärke :
 1. Black Diamond
 2. Blue Ice
 3. DMM
 4. Mammut
 5. Petzl

5 artiklar

Stigande ordning

5 artiklar

Stigande ordning