Kilar & Hexentrics

Kilar & Hexentrics

De mest populära kilarna på marknaden är Wild Country Rocks eller DMM Wallnuts. Det spelar egentligen ingen större roll vilka du väljer. Du lär dig använda de kilarna du har. Dock är DMM Wallnuts utan tvekan den mest populära kilen i Göteborgsområdet. Detta för att vi begåvats med en ganska knopprik klippa och grooven på Wallnuts har visat sig fungera väl ihop med knopparna. Du får helt enkelt ofta en bättre anläggningsyta med Wallnuts. De upplevs dock som jobbigare att rensa.

De flesta börjar med att köpa ett helt kilset, det vill säga storlek 1-10 eller 1-11. Efter ett tag kommer man fram till att mellanstorlekarna på kilarna alltid är slut när man kommit upp en bit på leden och de flesta dubblerar då dessa storlekar. Antingen med samma typ av kil eller med offset-kilar för att få tillgång till fler placeringsmöjligheter.

Hexentrics har de senaste decenniet levt ett undanskymt liv. Detta för att de flesta går direkt på friends istället. De fortsätter dock att vara ett billigt och kompetent alternativ för större placeringar och för horisontella placeringar. Hexorna används nu för tiden mest till alpin klättring för att de är lätta och går att bonka in i isiga sprickor.