Repbromsar & Firning

Repbromsar & Firning

Olika repbromsar är olika bra till olika discipliner inom klättring. Förvirrande? Vi ska försöka guida dig rätt.

Om du är nybörjare och/eller främst klättrar inomhus rekommenderar vi någon av de hjälplåsande bromsar vi har. Detta för att normen vid kurs inomhus skiftat från ATC-liknande bromsar till hjälplåsande bromsar och detta för att du får en redundans i systemet, det vill säga en extra säkerhet. Du kommer mest sannolikt få lära dig använda en sådan vid kurstillfället och för de flesta känns det bra att köpa samma broms de använt på kursen. Ett exempel på en sådan här broms är Mammut Smart.

Om du har planer på att klättra traditionell klättring, alpint eller is utomhus är det en bra idé att välja en broms med två ”hål” i. Ett exempel på sådan broms är Black Diamond ATC XP.  Detta för att kunna fira på dubbelt rep samt kunna säkra med dubbelrep eller tvillingrep. Om du dessutom vill klättra långturer är det inte en dum idé att välja en ”guidebroms”, det vill säga en broms du kan sätta direkt i standplatsen i stället för i selen. En guidebroms kan sägas vara hjälplåsande då den låser av repen om andremannen faller eller behöver vila. Då är det också skönt att slippa ha bromsen i selen då det är standplatsen som belastas, inte den som säkrar. Det är dessutom lättare att ta sig ur systemet om en olycka skulle ske och den som säkrar måste bistå den skadade klättraren. Ett exempel på guidebroms är DMM Pivot.

Det fungerar fint att fira med de flesta repbromsar och tiden är sedan länge förbi när klättrare hade med sig både repbroms och firningsdon. Glöm inte din prusik som back-up när du firar. Det är en extremt billig livförsäkring.

Filtrering och urval
Storlek :
 1. #1 Red
 2. #5 Purple
 3. M/L
 4. Medium
 5. XS-M
 6. 1
 7. 11 cm
 8. 60 m
 9. M
Pris :
 1.  
  179:-
  1299:-
Varumärke :
 1. Black Diamond
 2. DMM
 3. Edelrid
 4. Mammut
 5. Petzl

22 artiklar

Stigande ordning

22 artiklar

Stigande ordning