Enkelrep

Enkelrep

Enkelrep är kort förklarat ett rep som är designat att användas för sig självt till skillnad från halvrep och tvillingrep som används i par. Det finns numera enkelrep från ca 8,5 mm till 11 mm i diameter. 8,5 mm är extremt tunt och 11 mm är extremt tjockt. De flesta väljer rep från 9,5 mm till 10 mm beroende på vad man vill ha ut av repet. De flesta börjar med enkelrep för att det passar till de flesta disciplinerna man kan tänkas introduceras till så som topprepsklättring, sportklättring, enreplängders tradklättring och kortare okomplicerade isklätterleder. Tunnare enkelrep kräver en mer erfaren klättrare som vet vad de kan förvänta sig för egenskaper av repet. En kortare guidning till dig som ska köpa ditt första rep är att om du mest topprepar eller topprepar och leder lika mycket är det lurt att gå på ett lite tjockare rep på runt 10 mm för att få slitstyrka men ändå bra hanterbarhet. Ett alldeles ypperligt exempel på rep till detta är Edelrid Python på 10 mm. Om du ledklättrar mer än topprepar rekommenderar vi Edelrid Boa 9,8 mm för smidigare hantering. Båda dessa rep har en bra balans mellan slitstyrka, hanterbarhet och pris. Mer erfarna klättrare vet oftast vad de letar efter för egenskaper hos ett rep.

Några saker att ha i bakhuvudet när man letar efter det perfekta repet är att manteln (ytterhöljet som skyddar kärnan) utgör cirka 35-40% av repets diameter. Om du går ned i diameter på repet blir alltså manteln markant tunnare vilket innebär att det tål mindre mekaniskt slitage. En annan balans man letar efter är ett lågt fångryck men utan att det töjer sig för mycket, man vill alltså också ha en låg fångrycksförlängning. Det finns dessutom impregnerade rep och oimpregnerade rep. Om du mest kommer topprepa eller sportklättra behöver du mest sannolikt inte lägga ut de extra surt förvärvade pengarna ett impregnerat rep innebär. Börjar det regna kommer du sannolikt plocka ned grejorna och gå hem. Om du däremot klättrar långturer eller is och alpint är det en nödvändighet med impregnering då ett oimpregnerat rep skulle kunna mättas med vatten och få helt andra egenskaper eller frysa till en kabel.

Sist men inte minst behöver du välja längd på repet. Vi säljer rep i längderna 40, 60, 70 och 80 meter. Den gyllene standarden är 60 meter. Då passar repet till den kortare hemmaklippan likväl som till lite längre turer i till exempel Norge och till relativt många sportleder i Europa. Dock säljer vi mer och mer rep av längderna 70 och 80 meter för att många sportleder i till exempel Spanien och Frankrike helt enkelt är så långa att du behöver dessa längder för att kunna komma ned till backen igen efter att du klippt ankaret. 40 meters repen säljer vi mest som ledrep till inomhusklättring.

Filtrering och urval
Storlek :
 1. 40 m
 2. 60 m
 3. 70 m
 4. 80 m
Pris :
 1.  
  1149:-
  2499:-
Varumärke :
 1. Edelrid
 2. Mammut

19 artiklar

Stigande ordning

19 artiklar

Stigande ordning