Petzl

Attache Screw-Lock

Artikelnummer: M38A SL

Lagerstatus: 4

Petzl Attache är en väldigt lätt HMS-karbin i en närmast perfekt storlek och form. Inte för stor, inte för liten och en fröjd att hantera.
199  :-
ELLER

Detaljer

Som nämnt är Petzl Attache en av de lättare HMS-karbinerna på marknaden. Och vem vill egentligen ha mer vikt på selen än vad de behöver? Speciellt om man kör långturer eller alpin klättring. Det har dock både sina fördelar och nackdelar med att vara en lätt karbin, speciellt i HMS-form.

Om vi tar det dåliga först så vi får de bra sakerna på slutet och förhoppningsvis kommer ihåg de bra sakerna istället för de sämre. Som vi har nämnt i presentationen av kategorin karbiner är D-karbiner den karbinen som till utformningen är starkast. Ovala är svagast och HMS-karbiner kommer inte långt efter. Detta innebär normalt sett inte att ovala och HMS-karbiner är svaga, bara att de generellt sett är tyngre och klumpigare än D-karbiner som går att få väldigt lätta utan att tulla för mycket på brottstyrkan. När man då tillverkar en lättvikts HMS-Karbin får man kompromissa med brottstyrkan. Petzl Attache har relativt låg brottstyrka. Om man generaliserar cirka 2 kN mindre i alla lägen. Framför allt skulle detta kunna spela roll vid tvärbelastning eller om man varit dum och glömt stänga skruvlåsningen. Nu när du vet detta kommer du agera därefter och då kommer du förhoppningsvis bli supernöjd med denna annars eminenta karbin. En annan sak som inte är direkt positiv är att det är mindre gods att slita på. De flesta upplever att Petzl Attache slits lite snabbare än vanliga lite tyngre HMS-karbiner.

Nu till det bra i kråksången. Petzl Attache är då som tidigare nämnt lätt. Cirka 20 till 30 gram lättare än standard HMS-karbinen. Det gör sin skillnad om du har ett stort rack eller försöker minimera vikten för alpin klättring. Det andra är att den har en väldigt tilltalande storlek och form. Den är alltså inte en miniHMS, vikten till trots. Lagom stor helt enkelt. Stor nog att hantera på ett bra sätt med handskar vid alpin klättring. Den har också en stor grindöppning. 24 mm för att vara exakt. Många andra HMS-karbiner hovrar kring 20 mm i grindöppning. Storleken, formen, vikten, keylockfunktionen och grindöppningen gör att Petzl Attache är en riktigt najs karbin att hantera.

Petzl Attache har också en röd markering som anger om skruvmuffen är i låst läge eller inte. En extra försäkring för att inte vara dum och glömma att skruva åt karbinen. 

Vi anser att Petzl Attache är en alldeles ypperlig karbin för att säkra din klätterpartner med. Speciellt om du är ett viktfreak. Vi skulle dock inte välja denna HMS till att bygga topprepsankare med. Detta för att den slits snabbare och få saker sliter så mycket som topprepning på en karbin.

Har fått Highly Recommended av UK Climbing och Editors Choice av Outdoor Gear Lab.

 

 

Certifierad: CE EN 12275 type H, UIAA.

Brottstyrka:

Stängd grind: 22 kN

Öppen grind: 6kN

Över grind: 7 kN

Grindöppning: 24 mm

Vikt: 56 gram

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension