Edelrid

Cable Kit Lite VI

Artikelnummer: 743420001380

Lagerstatus: 4

Edelrid Cable Kit Lite VI är ett smidigt och lättarbetat via ferrata kit.

1 209 :-
ELLER

Detaljer

Det finns några saker som kan vara extra bra notera när man jämför olika via ferrata kit. Det första vi kollar på är vad det är för typ av karbin. Om du ska göra en lång via ferrata vill du ha så lite fippel som möjligt med karbinerna då du hela tiden öppnar och stänger dem. Edelrids Tritonkarbiner är trevligt fippelfria i o m att man slipper skruva eller vrida på en skruvmuff. Man trycker sin handflata mot karbinens rygg och låser på så sätt upp grinden. Släpper du karbinen låser den automatiskt. Detta är samma typ av karbin som t ex ställningsarbetare använder (dock en större variant) för att de är så smidiga att jobba med.

En annan sak att kolla efter är att det finns en falldämpare. En falldämpare gör vad den heter d v s dämpar fallet. Om ingen falldämpare finns kommer det i bästa fall göra vansinnigt ont om du faller i vertikal terräng. Edelrids falldämpare möter den från 2017 nya standarden EN 958:2017 för via ferrata kit.

EN 958:2017 innebär bl a följande:
* Ett bredare spann av användares vikt (40 till 120 kg).
* Den nya standarden ska testa 120 kg under blöta förhållanden.
* Den nya standarden dragtestar hela systemet till 12 kN. Tidigare standard var 9 kN.
* Den icke töjbara slingdelen dragtestas till 15 kN.
* För första gången finns det också en standard där slitstyrkan hos de töjbara slingorna testas.

I falldämparen finns det en loop där de töjbara slingorna är fästa. I denna loop kan man också sätta in en extra karbin (följer inte med via ferrata kitet) för att ha en möjlighet till vila. Man klipper då in denna extra karbinen i vajern eller dylikt för att kunna hänga utan att använda händerna. De töjbara slingorna är inte till för att hänga och vila i.

Certifierad: EN 958, EN 12275

Vikt kategori: 40 till 120 kg.

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension