Petzl

Dart

Artikelnummer: U001AA00

Lagerstatus: 1

När man kollar runt efter monopoint stegjärn brukar de flesta koka ned alternativen till två. Petzl Dart eller Grivel G20+. Vilket stegjärn det blir brukar avgöras av hur de passar skorna man klättrar med.
2 699 :-
ELLER

Detaljer

Detta är den nya modellen av Dart som släpptes sent 2019 och hör egentligen till 2020. Det är stor skillnad jämfört med den tidigare versionen och följande har tillförts och/eller uppdaterats:

  • Den enskilt största skillnaden får ändå sägas vara att de numera har utbytbara fronttaggar. Det är helt klart billigare att byta fronttaggar än att köpa en helt ny frontdel.
  • Det går att klättra med kort eller lång fronttagg beroende på vilket medium man klättrar på (dry-tooling, is eller snö). Det går också att välja mellan tre konfigurationer; monopoint, asymmetrisk duopoint eller duopoint. Det följer med fyra fronttaggar. Dessa fronttaggar har två inställningsmöjligheter (två hål) för att kunna välja att ha dem korta eller långa.
  • De har numera antibottar (antisnow) vilket förhindrar snö från att fästa på undersidan av stegjärnen.
  • Finjusteringen är bättre med trelägen på den främre delen och tre lägen på den bakre delen.
Allt detta innebär att man får ett mer allsidigt stegjärn som fungerar till fler discipliner utan att behöva kompromissa för mycket. Vi tycker denna nya versionen är mycket mer genomtänkt än den tidigare modellen av Dart. Det finns dock en baksida också (det gör det ju alltid), stegjärnen har blivit tyngre och klumpigare.

Petzl Dart passar till mer teknisk klättring. Vi upplever att man får bättre precision med monopointjärn (stegjärn med en fronttagg) jämfört med duopointjärn (stegjärn med två fronttaggar). Detta för att det sällan är så att placeringen för båda fronttaggarna på duopointjärn är lika bra och för att den ena fronttaggen inte sällan orsakar att den andra puttas ur sin position när man vrider på foten. Att klättra med monopoint är nästan som att klättra med vanliga klätterskor, man mer placerar än sparkar in järnet och det går på annat sätt än duopointjärn att vrida på kroppen och foten utan att stegjärnet ploppar ur sin placering. Prova lite svårare dry-tooling eller ”drop-knee” så förstår man snabbt fördelen med monopoint.

Petzl Dart är ett stegjärn som är ”semi-rigid”. Detta innebär att den främre delen kan röra sig uppåt och passar således även skor med lite mer ”rocker” (rocker är hur uppåtböjd skons sula är). En kraftig rocker gör storskon trevligare att gå med men enligt vår mening sämre att klättra med.

Petzl Dart är ett helt fantastiskt kompetent stegjärn om man parar ihop det med rätt storsko.

  • Förhållandevis lätta och smidiga.
  • Väldigt kompetenta till mer teknisk klättring. 
  • Bra kvalitet. 
  • Passar storlek 34-44. Om du har större fötter eller volymiösa storskor behöver du skaffa tillbehöret Large linking bar som passar storlek 38-49 

Certifierad: EN 893, UIAA.

Vikt: 820 gram/paret.

Material: Stål.

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension