Petzl

Ergonomic

Artikelnummer: U022AA00

Lagerstatus: 4

Petzl Ergonomic är en isyxa tänkt för de riktigt hårda och branta turerna både på is, klippa och mix.
3 199 :-
ELLER

Detaljer

Petzl Ergonomic är en isyxa tänkt för de riktigt hårda och branta turerna både på is, klippa och mix. 

Ergonomic är ett specialistverktyg i den mening att den är tänkt till brant klättring där man får nytta av vinkeln på både blad och handtag. Och i och med att dessa då är optimerade för brant terräng är den således mindre ägnad till klättring i mindre barnt terräng. Man kan dock säga att den är lite mer av en allätare än den tidigare versionen Ergo. Ergo passade allra bäst till dry-tooling medan Ergonomic passar till både is, dry-tooling och mix så länge det är åt det brantare hållet. Om du är ute efter ett allroundverktyg är Nomic ett bättre val.

Fina grejor med Ergonomic:

  • Handtagets vinkel och utformning gör att belastningen i brant terräng blir jämnare över alla fingrarna istället för att de nedre fingrarna tar den största smällen.
  • Handtagets vinkel gör det också lättare eller i alla fall mer ergonomiskt (hence the name) att "dra" sig upp eller hänga i handtaget när det brantar på.
  • Handtaget är inställbart i tre lägen (tre storlekar) för att passa så många som möjligt.
  • Skaftet är numera hydroformat. Det har en helt annan form än den tidgare versionen som var rektangulär. Tanken med det hydroformade skaftet är att det ska vara mer ergonomiskt att hantera då man håller handen högre upp på skaftet.
  • Infästningen mellan huvud och skaft har förstärkts med 50% med hjälp av en ny insert i nylon. Vilket är tacksamt då dessa verktyg ofta behöver utstå stora påfrestningar vid dry-tooling. Borgar för längre livslängd och förhoppningsvis mindre risk för glapp över tid.
  • Petzl har gummerat handtaget högre upp vilket ger bättre grepp och bättre skydd mot kyla. Tidigare version hade tejp en bit upp.
  • De borttagbara vikterna på bladet (Masselotte) har en ny design som gör dem smäckrare och kilformade för att kunna kila fast yxan i sprickor.
  • Petzl har adderat Mini Marteau (hammare) utan att det blir en viktbestraffning jämfört med den tidigare versionen. Den är tänkt för det uppenbara...att bonka in pitonger eller för att bonka in den andra yxan i en placering, men också för att skydda själva huvudet.
  • Notera att det inte finns någon spike på Gripresten. Detta för att minimera skaderisken. Detta innebär också att man inte kan fästa leashar i dessa Griprests. Dock kan man köpa Gripresten som normalt sitter på Nomic för att kunna fästa leashar. Dessa är kompatibla även med Ergonomic och finns som tillbehör.

Bladet som sitter på Ergonomic:en är Petzls DRY pick. DRY pick är avfasat mot spetsen (4mm tjockt vid huvudet och 3.3mm vid spetsen) för att underlätta placering även i is och inte bara för att bröta på klippa. DRY pick är av Typ 2 vilket är väl ägnat till dry-tooling och mixad klättring men lite sämre till is. Vill du ha ett blad som presterar bra till allt men ändå är typ 2 klassat skulle Petzl ICE Pick vara av intresse.

https://www.ukclimbing.com/gear/snow+ice/ice_axes/petzl_nomic_and_ergonomic-11538 https://www.thealpinestart.com/2020/09/21/long-term-review-petzl-ergonomic/ https://www.tomlivingstone.com/climbing-blog-1/2018/3/22/petzl-ergonomic-review
Skriv din egen recension

Skriv din egen recension