Sea to Summit

Ether Light XT Insulated Large

Artikelnummer: 30414628

Lagerstatus: 1

Sea To Summit Ether Light XT Insulated är det mest bekväma liggunderlaget vi kan erbjuda i dagsläget. Och det till ett bra R-värde, låg vikt och liten packvolym.
2 999 :-
ELLER

Detaljer

Sea To Summit Ether Light XT Insulated är det mest bekväma liggunderlaget vi kan erbjuda i dagsläget. Och det till ett bra R-värde, låg vikt och liten packvolym. R-värdet ligger på 3,2, vikten på 625 gram, tjockleken på 10 cm och packvolymen 12 x 28 cm. XT betyder extra tjockt.

Det finns fantastiskt många tillverkare av uppblåsbara liggunderlag. Det är få som sticker ut. Sea To Summit har dock med sin konstruktion skaffat sig ett existensberättigande som dessutom slår de allra flesta andra liggunderlag när det kommer till komfort.

Konstruktionen vi håller på och tjatar om är vad Sea To Summit kallar Air Sprung Cells. De har byggt liggunderlagen så att de liknar madrassen i en säng med hjälp av en massa olika celler. Den stora fördelen med detta är att liggunderlaget kan följa kroppen på längden och bredden bättre än några andra liggunderlag. Om man jämför denna konstruktionen med de andra vanliga konstruktionerna kan man konstatera följande gällande komfort:

Långa vertikala kanaler: Den här konstruktionen är kanske den allra vanligaste. Den är också en av de sämre när det kommer till komforten. Detta för att de långa kanalerna inte följer kroppen. Det är därför i princip alla som äger liggunderlag med vertikala kanaler släpper ut luft för att kunna sjunka ned med kroppen. Prova att pumpa upp ett liggunderlag med vertikala kanaler hårt, det blir som en studsmatta, styvt och omedgörligt. Väljer man denna konstruktionen bör man fundera på att köpa det lite tjockare, typ sju centimeter och uppåt för att just kunna släppa ut luft för komfort men samtidigt inte gå igenom till backen och för att behålla R-värdet.

Kortare horisontella kanaler: Denna konstruktionen är bättre än de långa vertikala kanalerna för att de kan följa och forma sig efter kroppen på längden. På bredden är det dock fortfarande styvt. En annan nackdel med denna konstruktionen är att kanterna blir vekare. Går att pumpa upp hårt men ändå kännas bekvämt.

Uppbyggd av celler typ Air Sprung Cells: Denna konstruktionen följer kroppen oavsett riktning. Detta innebär att de kan vara tunnare men ändå kännas bekvämare att sova på än tjockare liggunderlag av de andra konstruktionerna, även för folk som sover på sidan. Går och bör pumpas ganska hårt för bästa resultat. Upplevs ofta vara den mest stabila konstruktionen, det vill säga att den inte är vek i ytterkanterna.

Det är därför det inte är bra att bara stirra sig blind på tjockleken på ett liggunderlag. Konstruktionen är kanske än viktigare för komforten. Nu råkar Ether Light XT Insulated vara det tjockaste liggunderlaget vi har med sina 10 cm så det blir tillsammans med konstruktionen dubbelbra.

Liggunderlagen uppbyggda med Air Sprung Cells är också mindre benägna att delaminera än andra liggunderlag. Detta för att de använts sig av flytande TPU (thermoplastic polyurethane) vid lamineringen. Detta blir mer jämnt fördelat än om man laminerar med filmer. Det är också UV-resistent, flexibelt och påverkas inte i samma grad av kyla.

Ventilen är av låg profil integrerat i madrassen. Det är bra då det inte är lika lätt att av misstag trampa sönder den vilket kan hända med ventiler som sticker ut utanför underlaget. Ventilen består att två delar. Den yttre är den man använder för att fylla underlaget, man kan pumpa in luft men luft kan inte komma ut. Det är också denna delen man använder om man vill finjustera hårdheten. Då trycker man försiktigt på membranet som då pyser ut luft. Den inre delen av ventilen är för att släppa ut luften.

Ether Light XT Insulated Mat har både metalliserad yta och syntetfyllning i sina celler vilket bumpar upp R-värdet till 3,2. Den metalliserade ytan kallad Exkin Platinum reflekterar kroppsvärmen tillbaka till användaren och detta utan att prassla vilket inte är helt ovanligt annars. Syntetfyllningen är HL-1 från Thermolite.

R-värdet på 3,2 innebär att Ultralight Insulated Mat är ett najs tresäsongsliggunderlag. Dra ut det tidigt på våren och packa inte upp det på vinden förrän på senhösten. Går definitivt att använda på vintern också men då i kombination med till exempel Thermarest ZLite SOL.

Ether Light XT Insulated kommer med en packpåse som också är en pump samt en lagningssats. Liggunderlaget har också vad Sea To Summit kallar PillowLock System. Detta betyder att Sea To Summit skickar med klisterlappar med kardborre för att fästa din kudde på. Gör inte det om du använder sovsäck, det är som regel najsare att ha kudden i huvan på sovsäcken. Använder du quilt är det dock användbart.

Vikt: 625 gram (packpåse ej inkluderad i vikten)

Mått utfälld: 198 x 64 x 10 cm

Mått packad: 28 x 12 cm

Material: 30D Nylon på ovansidan och 40D Nylon på undersidan.

R-värde enligt ASTM F3340: 3.2

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension