HotSac VBL

Artikelnummer: HOTSACVBL

Lagerstatus: 1

Western Mountaineering HotSac VBL är en fuktspärr som höjer komforttemperaturen på din sovsäck och samtidigt förhindrar att du sunkar ned den med fukten från din kropp.
1 399 :-
ELLER

Detaljer

Western Mountaineering HotSac VBL är en fuktspärr som höjer komforttemperaturen på din sovsäck och samtidigt förhindrar att du sunkar ned den med fukten från din kropp.

En fukt-/ångspärr (VBL betyder Vapor Barrier Liner) har främst två funktioner:

  • Fukten från din kropp kommer inte ut i sovsäcken. Hur kallt det än är kommer din kropp producera fukt och den kommer mest sannolikt inte transporteras ut genom sovsäcken utan stanna någonstans mellan inner- och yttertyget om det är tillräckligt kallt. Det betyder att fyllningen i din sovsäck blir fuktig och i värsta fall bildas det is i sovsäcken. Det i sin tur betyder att loftet sjunker och sovsäcken kan därmed inte hålla dig lika varm. En Vapor Barrier Liner stoppar helt denna fukten från att nå din sovsäck.
  • Det blir varmare med en fuktspärr. Värmeförlusten genom förångning minskar drastiskt i och med att ångan inte kan passera fuktspärren. Dessutom har Western Mountaineering boostat denna fuktspärr med en lining av Mylar. Mylar är ett skikt av polyetylentereftalat (PET) som i detta fall belagts med en reflekterande yta. Den reflekterande ytan reflekterar kroppsvärmen. Detta gör att HotSac även används som en nödbivack eller för att hålla en skadad person så varm som möjligt tills eventuell hjälp kommer.

En VBL är kommer mest till sin rätt på längre vinterturer när det är redigt kallt. Under längre turer blir den ackumulerade fukten i sovsäcken mer av ett problem än under kortare helgturer. Det finns också baksidor med användandet av fuktspärr. Det är inte direkt mysigt att sova i en vattentät påse och det regnskogsliknande klimatet som kan bildas kan för vissa bli för mycket. Det gäller att reglera fuktspärren. Antingen genom att stänga den helt runt halsen om det är krisiga förhållanden, öppna upp halsen för att vädra ut eller ha den nedanför armarna (från armhålorna och nedåt) för att ytterligare minska effekten.

Vikt: 127,6 gram

Material:

Yttertyg: Ripstop Nylon

Innertyg: Mylar

Innerligglängd: 198 cm

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension