Khafra HB Kit

Artikelnummer: LGKHAHB

Lagerstatus: 2

Locus Gear Khafra HB Kit är ett lätt och allsidigt tält för upp till fyra personer.
7 499 :-
ELLER

Detaljer

Locus Gear Khafra HB Kit är ett färdigt paket med yttertält med monterade stormlinor, innertält och markpinnar för två till fyra personer.

För ett tält upp till fyra personer är hela kitet lätt. Ytter- och innertält väger tillsammans 1210 gram. Det enda tillbehören som behövs utöver det som medföljer i detta kit är antingen ett par stavar som sätts ihop eller ännu hellre Ruta Locura 600 Carbon Fiber Tent Pole som mittenstång samt markpinnar.

Locus Gear Khafra HB Kit är ett mycket allsidigt system. Vill du gå så lätt som möjligt och det inte kryllar av blodsugande varelser kör du bara med yttertältet och någon typ av groundsheet typ polycryo. Bara yttertältet väger 650 gram, inte dåligt för fyra personer. Skaffar du tillbehöret Khafra footprint som täcker hela golvytan väger detta tillsammans med yttertältet 910 gram. Är det säsong för de blodsugande varelserna använder du med fördel yttertält tillsammans med innertältet. Är det riktigt göttigt väder funkar det att bara använda innertältet. Najs med så många möjligheter. Och detta till ett i sammanhanget ok pris. Jämför till exempel vad det skulle kosta att köpa ett HMG Ultamid 4 tillsammans med ett innertält med golv. Khafra HB Kit är dessutom lättare om än marginellt.

HB står för hybrid. Med hybrid menar Locus Gear att utsidan av yttertältets nylonväv är belagd med silikon och insidan är belagd med PU (polyuretan). Detta är bra och dåligt. Bra därför att det är billigare än om det hade varit belagt med silikon på båda sidorna. Bra är också att ha en silikonbeläggning på utsidan av yttertältet då detta tål UV-strålning mycket bättre än PU. Att ha en PU-beläggning på insidan betyder att det går att tejpa sömmarna så att det blir helt vattentätt. Det dåliga med denna hybrid mellan beläggningarna silikon och PU är att det inte får samma rivstyrka som en nylonväv med silikon på båda sidorna. Beläggningarna åldras också olika mycket. En PU-beläggning åldras snabbare än en silikonbeläggning. Vilket innebär att yttertältets livslängd bestäms av PU-beläggningen. Yttertältet är fortfarande top notch, speciellt till detta priset. Men det är inte lika bra som till exempel Hillebergs yttertältsvävar som har tre lager silikon på vardera sida. Vilket också förklarar en del av priset Hillebergtält betingar.

Pyramidkonstruktionen tillsammans med alla stormlinor gör Khafra HB till ett rätt stabilt tält. I botten av yttertältet finns nio stycken linor med linelocks, på varje väggpanel finns en stormlina vilket blir fyra stycken och slutligen finns en stormlina på varje hörne av tältet vilket också blir fyra stycken. Allt som allt blir detta 17 fästpunkter. Yttertältet har en tvåvägsdragkedja vilket innebär att det går att öppna både uppifrån (för ventilation) och nedifrån. Locus Gear hävdar att dragkedjan är vattentät vilket inte stämmer. Det är samma typ av dragkedja som sitter på skaljackor och de är inte vattentäta utan sköljsäkra. För att få en dragkedja vattentät behöver man en dragkedja som på en torrdräkt, vilket så klart inte är aktuellt då de är snuskigt dyra och tunga. Sköljsäkert är absolut gott nog och man kommer sannolikt aldrig uppleva att de läcker så tillvida att de inte får en knäck som böjer dragkedjan för mycket. Som tidigare nämnt är alla sömmar tejpade. I toppen av tältet finns två ventilationer. Dessa ventilationsöppningar är täckta med myggnät.

Innertältet har No-See-Um mesh och en botten i nylon med samma typ av beläggning som yttertältet det vill säga en kombination av silikon och PU. Dragkedjan är en inverterad T-dragkedja vilket innebär att hela sidan kan öppnas (se bild). Detta innebär att det är lätt att ta sig in och ut genom tältet. Innertältet har fyra fästpunkter, en i varje hörne. Mitten av golvet är också förstärkt för att inte slitas av mittenstången eller stavarna. Sömmarna i golvet är tejpade.

Khafra HB är stabilt nog för användning året runt. Vi skulle dock inte ta med det upp på kalfjället på vintern när stora mängder snö förflyttas. Och det är bra att vara medveten om att det inte går att behålla värmen i tältet på samma sätt som i klassiska skandinaviska fyrsäsongskonstruktioner. Detta för att yttertältsväven inte går hela vägen ned till backen samt att hela innertältet består av myggnät. Detta främjar ventilation för att minimera kondensbildning. 

Yttertältet:

Vikt: 650 gram

Mått: 

Längd: 280 cm

Bredd: 280 cm

Höjd: 170 cm

Mått Packad (går att få mindre):

Längd: 30 cm

Diameter: 12 cm

Material:

15D silikon/PU hybridbeläggning ripstop nylon.

Packpåse medföljer.

Innertältet:

Vikt: 560 gram

Mått:

Längd: 245 cm

Bredd: 245 cm

Höjd: 170 cm

Mått packad (går att få mindre):

Längd: 31 cm

Diameter: 12 cm

Material:

15D silikon/PU belagd ripstop nylon

Packpåse medföljer.

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension