LW Racing Pulk 4'

Artikelnummer: NSWRP4

Lagerstatus: 3

Northern Sled Works Racing Pulk är en ultralätt version av Siglin Pulk. Oöverträffat lätt och tålig med väldigt lång livslängd.
3 799 :-
ELLER

Detaljer

Northern Sled Works Racing Pulk är en ultralätt version av Siglin Pulk.

Racing Pulk kommer bara i en längd (107 cm), samma längd som Siglin Pulk 4'. Det som skiljer Racing Pulk från Siglin Pulk är att materialet är tunnare, 1.5 mm jämfört med Siglin Pulks 3 mm. Detta innebär, förutom att den blir lättare, att den blir mer flexibel och därmed inte hanterar tyngre packning lika bra som Siglin Pulk. Både David som tillverkar dessa pulkor och vi på Fjällsport avråder därför från att montera skaklar på Racing Pulk. Det fungerar så klart med skaklar men man bör vara medveten om begränsningarna i och med att materialet är så pass flexibelt. Det fungerar bättre att använda medföljande draglina, som dessutom matchar vikten mycket bättre än ett par skaklar. Draglina har dock sina begränsningar, speciellt i kuperad terräng. Om du känner att du behöver skaklar är det bättre att kika på Siglin Pulks som med sitt dubbelt så tjocka material är styvare och matchar bra ihop med just skaklar.

Det speciella med pulkorna från Northern Sled Works är materialet. Racing Pulk är tillverkad av UHMWPE, vilket är samma som Dyneema bara det att Dyneema är ett varumärke som tillverkar produkter i just UHMWPE. UHMWPE är ett riktigt bra material att tillverka pulkor av. Det är lätt, otroligt slitstarkt, flexibelt, erbjuder mycket låg friktion, är inte känsligt för kyla och har väldigt lång livslängd. Faktum är att friktionen är så pass låg att jägare använder dessa pulkor för att dra vilt och utrustning på barmark. För längsta möjliga livslängd bör man dock förvara pulkan så den inte utsätts för direkt solljus. Den enda nackdelen, det finns ju tyvärr alltid en sådan, är att UHMWPE är ett relativt dyrt material. Men slår man ut kostnaden på antalet år pulkan står till ditt förfogande är det inte så farligt. David har kunder som använt hans produkter i upp till 18 år och läser man forumtrådar är inte 15 år ovanligt att man snubblar över. De är beprövade med andra ord.

Formen på pulkan, den blygsamma vikten samt de små "skenorna" (mer som veck) gör att pulkan flyter bra på lössnö och håller kurs förvånansvärt bra.

Draglinan som medföljer är tillverkad av 8 mm 16-strand hollow-braid Polyethylene. Den är lätt och slitstark. På sidorna av pulkan sitter 4 mm repsnören tillverkade i Nylon. Dessa används för att spänna fast packningen. Det du behöver för att spänna fast packningen mellan dessa repsnören är förslagsvis gummicord. I och med att pulkan är så flexibel går den att tajta ihop så att den blir smal i toppen eller om du behöver extra mycket packning går det att låta kanterna bukta utåt. 

Det speciella utseendet på både front och bakdel har sin förklaring. UHMWPE går enligt uppgift inte att forma genom värme eller genom rotationsformning, därför har David delat upp det i segment som sedan sammanfogats med bult och mutter.

Det vanligaste är att packa pulkan med duffelbags eller ryggsäckar. Packar du med ryggsäck med bärsystemet uppåt har du fördelen att du kan bära hela paketet om det skulle behövas. Eller gör som oss, packa den med ZPacks Airplane Case. Svårslaget lätt och dessutom vattentätt. Ett annat tips är att titta på Ikeas trunk FRAKTA. Lätt och billig lösning.

Racing Pulk används med fördel till tävlingsbruk så som Iditarod Trail Invitational och The Rock & Ice Ultra där den allt som oftast hamnar på pallen. Den kan så klart också användas till den dedikerade lättviktsvinterfrilufsaren. Ett annat bruk är till klättrare som, förslagsvis, ska klättra Denali och behöver dra mycket packning till base camp.

Det är lättare att dra än att bära. Man får generellt sett också bättre balans på skidorna/snöskorna och riskerar inte att sjunka ned lika mycket i lössnö som om man bar en tung ryggsäck. Se till att packa pulkan så att den får låg tyngdpunkt. Packar du för högt kommer pulkan sannolikt att välta.

Tillverkad i Alaska, USA av David A. Doudna.

Vikt: 1.58 kg.

Material: UHMWPE

Mått:

Längd: 107 cm

Bredd: 46 cm

Mått på den flata bottendelen: 79 x 30.5 cm

Höjd på kanterna: 14 cm

Höjd på fronten: 18 cm

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension