Edelrid

Mega Jul

Artikelnummer: 717840006630

Lagerstatus: 1

Edelrid Mega Jul är en ”gör det allt” broms. Den är inte intuitiv och man behöver lite tid för att få in alla ”knacks” för att det ska flyta på bra i alla situationer. Men har du lite tid och tålamod skulle Mega Jul absolut kunna bli din favoritbroms som du aldrig skulle kunna tänka dig att vara utan.
439  :-
ELLER

Detaljer

Mega Jul är en hjälplåsande broms om du har tumloopen vänd bort från kroppen och funkar som en vanlig ”hink” om du har tumloopen vänd mot kroppen. Tanken är att ha tumloopen vänd bort från kroppen när man säkrar så att man får den hjälplåsande effekten.

En fördel med denna bromsen jämfört med till exempel en klassisk hink är att den går att sätta i ankaret istället för selen. Det kallas för guideläge. I guideläget låser bromsen automatiskt om andremannen faller eller behöver vila om du gjort allting rätt. Detta innebär att belastningen hamnar på ankaret istället för på dig. Det innebär också att det är lättare att ta sig ur systemet om det skulle behövas. Lär dig dock hur du avlastar systemet då det kan ibland kan behövas mer än handkraft.

Vid firning kan man också använda sig av två (eller egentligen tre) lägen. Läge ett som Edelrid rekommenderar är med tumloopen vänd mot kroppen. Då funkar den som vilken ATC eller hink som helst. Glöm inte att backa upp med prussik bara. Läge två är med tumloopen vänd bort från kroppen. Då får man den hjälplåsande effekten. Detta kan vara bra vid tillfällen då man firar av och eventuellt behöver plocka bråkiga säkringar på väg ned. Men många tycker att det är svårt att hitta sweetspoten i läge två, det blir gärna lite ryckigt. Läge tre är som läge två fast man sätter en karbin i hålet som är vänt mot kroppen och får på så sätt en reglerspak i karbinen.

Mega Jul är tillverkad i rostfritt stål och är grymt slitstark. Se gärna på instruktionsfilmerna för att få koll på alla dessa lägen och träna ordentligt på dessa innan skarp användning.

Mega Jul passar bäst ihop med HMS karbiner. Värt att notera är att Mega Juls egenskaper gällande rephantering skiljer sig beroende på vilken typ av HMS karbin du använder. Godset i HMS karbiner är olika på olika modeller till exempel om de har runt gods eller en I-beam konstruktion. Självklart tycker Edelrid att du ska använda deras HMS Bruce Steel FG karbin.

Vi nämnde i början att Mega Jul är en ”gör det allt” broms. Saker som gör allt är väldigt sällan bäst på något, så även i detta fallet. Smidigheten i rephanteringen ,”the smoothness”, är inte bäst till exempel. Notera också att detta är en hjälplåsande broms och inte en självlåsande broms. Du ska alltid ha en hand på repets fria ände.

* Guideläge.
* Hjälplåsande.
* Många olika lägen och funktioner för många olika situationer.
* Slitstark.


Certifierad: EN 15151-2.

Kompatibel med rep från 7,8mm till 10,5mm i diameter.

Vikt: 65 gram

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension