Petzl

Nomic

Artikelnummer: U021AA00

Lagerstatus: 2

Petzl Nomic är en dröm för brant is och mixad klättring.
2 899 :-
ELLER

Detaljer

Detta är den senaste modellen av Petzl Nomic som släpptes under hösten 2018. Uppdateringarna jämfört med den tidigare versionen är som följer;

*Den mest iögonfallande skillnaden är handtaget. Petzl har genom att ta bort material lättat handtaget med 20 gram enligt uppgift. Det är också mer ergonomiskt utformat, bland annat är Gripresten bredare och ger bättre avlastning, samt att det är inställbart i tre lägen (tre storlekar) för att passa så många som möjligt. Och äntligen har de adderat en pigg nedanför Gripresten som både gör att man kan fästa sina V-links eller Spinner Leash och som förbättrar greppet när man kör piolet canne style.

*Petzl har gummerat handtaget högre upp vilket ger bättre grepp och bättre skydd mot kyla. Tidigare version hade tejp en bit upp.

*I och med att Petzl lyckats lätta hela konstruktionen har de adderat Mini Marteau (hammare) utan att det blir en viktbestraffning jämfört med den tidigare versionen. Den är tänkt för det uppenbara...att bonka in pitonger, men också för att skydda själva huvudet.

*Skaftet är numera hydroformat. Det har en helt annan form än den tidgare versionen som var rektangulär. Tanken med det hydroformade skaftet är att det ska vara mer ergonomiskt att hantera vid klättring i snällare lutningar då man håller handen högre upp på skaftet.

*Infästningen mellan huvud och skaft har förstärkts med 50% med hjälp av en ny insert i nylon. Detta har resulterat i ett over all lättare huvud då det inte behövs lika mycket metall för hållfasthet.

*De borttagbara vikterna på bladet (Masselotte) har en ny design som gör dem smäckrare och kilformade för att kunna kila fast yxan i sprickor.

Nomic är vår bästsäljande isyxa. Mest sannolikt för att Petzl lyckats med konststycket att tillverka en aggressiv isyxa som passar till det mesta, utom lätt isklättring/svagt sluttande is då handtaget har en tendens att slå i klippan före bladet om man inte justerar sin sving. Den har enligt de flesta en skön sving som förstärks av extravikterna på bladet. Dessa extravikter är borttagbara om man vill spara vikt för till exempel dry tooling. Faktum är att Petzl Nomic går att få rätt lätt om man tar bort alla extragrejor. Då väger den inte mer än 500 gram vilket får anses vara lätt för en så pass aggressiv yxa. I originalutförandet är den nya versionen 20 gram lättare än den tidigare versionen.

Handtaget är justerbart för att passa olika storlekar på händer och med olika typer av handsk-/vantuppsättningar. Handtagets utformning och vinkel gör att det känns mindre pumpande att klättra om man jämför med många andra yxor. Ovanför handtaget har Petzl låtit gummeringen gå en bit upp på skaftet, detta för att få bättre grepp men det isolerar också mot kyla. Många användare av Nomic köper extra Griptape och virar det hela vägen upp till huvudet av dessa tidigare nämnda anledningar, vi har dock inte provat detta på denna nya versionen med sitt hydroformade skaft och vet således inte hur utfallet skulle bli.

Bladet som sitter på Nomic:en är Petzls PUR'ICE pick. PUR'ICE pick är avfasat mot spetsen (3mm tjockt) för att underlätta placering även i relativt hård is. PUR'ICE pick är av Typ 1 vilket är väl ägnat till is men sämre till mixad klättring eller drytooling då det inte tål lika mycket som ett blad av Typ 2. Den tidigare versionen av Nomic kom med ICE pick vilken var Typ 2 klassad. Kör du mycket mix eller drytooling gör du bäst i att byta ut bladen till ICE, DRY eller PUR'DRY och sparar de smäckra PUR'ICE BLADEN till ren isklättring.

Kommer med tillbehören PUR'ICE Pick, MASSELOTTES, MINI MARTEAU och GRIPREST NOMIC. 

Certifierad: CE 0197, UIAA.

Blad: Typ 1 

Skaft: Typ 2

Vikt: 585 gram (går att lätta till 500 gram)

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension