Siglin Pulk 4'

Artikelnummer: NSWSP4

Lagerstatus: 1

Northern Sled Works Siglin Pulk är en lättviktspulka för vinterfarare eller klättrare. Lätt och tålig med väldigt lång livslängd.

3 799 :-
ELLER

Detaljer

Northern Sled Works Siglin Pulk är en lättviktspulka för vinterfarare eller klättrare. Lätt och tålig med väldigt lång livslängd.

Siglin Pulk kommer i tre längder (107, 137 och 168 cm). Detta är den kortaste varianten (samma längd som Racing Pulk). Det som skiljer Siglin Pulk från Racing Pulk är att materialet är tjockare, 3 mm jämfört med Racing Pulks 1.5 mm. Detta innebär, förutom att den blir tyngre (äh, lägg av, den är fortfarande lätt) att den blir mindre flexibel och därmed hanterar tyngre packning bättre än Racing Pulk. Att Siglin Pulk har dubbelt så tjockt material och att den därmed är mer stabil gör den väl ägnad för att montera skaklar på. Vi har skaklar från Skipulk.com. De är förhållandevis lätta och packbara med tanke på stabiliteten, de är dock dyra. Vill du ha det lättare är det bara att använda medföljande draglina eller bygga ett eget system av skaklar. Googla lite och du får en miljard förslag på hur du kan bygga skaklar. Trial and error beroende på vad du vill ha för egenskaper hos skaklarna.

Det speciella med pulkorna från Northern Sled Works är materialet. Racing Pulk är tillverkad av UHMWPE, vilket är samma som Dyneema bara det att Dyneema är ett varumärke som tillverkar produkter i just UHMWPE. UHMWPE är ett riktigt bra material att tillverka pulkor av. Det är lätt, otroligt slitstarkt, flexibelt, erbjuder mycket låg friktion, är inte känsligt för kyla och har väldigt lång livslängd. Faktum är att friktionen är så pass låg att jägare använder dessa pulkor för att dra vilt och utrustning på barmark. För längsta möjliga livslängd bör man dock förvara pulkan så den inte utsätts för direkt solljus. Den enda nackdelen, det finns ju tyvärr alltid en sådan, är att UHMWPE är ett relativt dyrt material. Men slår man ut kostnaden på antalet år pulkan står till ditt förfogande är det inte så farligt. David har kunder som använt hans produkter i upp till 18 år och läser man forumtrådar är inte 15 år ovanligt att man snubblar över. De är beprövade med andra ord.

Formen på pulkan, den blygsamma vikten samt de små "skenorna" (mer som veck) gör att pulkan flyter bra på lössnö och håller kurs förvånansvärt bra.

Draglinan som medföljer är tillverkad av 8 mm 16-strand hollow-braid Polyethylene. Den är lätt och slitstark. På sidorna av pulkan sitter 4 mm repsnören tillverkade i Nylon. Dessa används för att spänna fast packningen. Det du behöver för att spänna fast packningen mellan dessa repsnören är förslagsvis gummicord. I och med att pulkan är så flexibel går den att tajta ihop så att den blir smal i toppen eller om du behöver extra mycket packning går det att låta kanterna bukta utåt. 

Det speciella utseendet på både front och bakdel har sin förklaring. UHMWPE går enligt uppgift inte att forma genom värme eller genom rotationsformning, därför har David delat upp det i segment som sedan sammanfogats med bult och mutter.

Det vanligaste är att packa pulkan med duffelbags eller ryggsäckar. Packar du med ryggsäck med bärsystemet uppåt har du fördelen att du kan bära hela paketet om det skulle behövas. Eller gör som oss, packa den med ZPacks Airplane Case. Svårslaget lätt och dessutom vattentätt. Ett annat tips är att titta på Ikeas trunk FRAKTA. Lätt och billig lösning.

Siglin Pulk passar bra till den dedikerade lättviktsvinterfrilufsaren. Ett annat bruk är till klättrare som, förslagsvis, ska klättra Denali och behöver dra mycket packning till base camp.

Det är lättare att dra än att bära. Man får generellt sett också bättre balans på skidorna/snöskorna och riskerar inte att sjunka ned lika mycket i lössnö som om man bar en tung ryggsäck. Se till att packa pulkan så att den får låg tyngdpunkt. Packar du för högt kommer pulkan sannolikt att välta.

Tillverkad i Alaska, USA av David A. Doudna.

Vikt: 2.30 kg.

Material: UHMWPE

Mått:

Längd: 107 cm

Bredd: 46 cm

Mått på den flata bottendelen: 79 x 30.5 cm

Höjd på kanterna: 14 cm

Höjd på fronten: 18 cm

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension