Exped

Ultra 3R Duo M

Artikelnummer: 7640445454537

Lagerstatus: 2

Exped Ultra 3R Duo M är ett bekvämt, lätt och till packvolymen litet liggunderlag för två personer tänkt till tresäsongsbruk.

3 299 :-
ELLER

Detaljer

Exped Ultra 3R Duo M är ett lätt och till packvolymen litet liggunderlag för två personer tänkt till tresäsongsbruk. 

Ultra 3R Duo M har 60 gram per kvadratmeter med syntetfyllning (Texpedloft Microfiber) i kanalerna. Detta innebär att luften i kanalerna kan binda värme och att luften inte lika lätt kyls ned när den rör sig i kanalerna. R-värdet är 2,9 och Exped tycker att man kan använda det ned till runt 5 minusgrader. Vi skulle säga att det funkar fint till sen vår, sommar och sen höst på fjället och ännu längre i låglandsterräng. Adderar du ett cellplastliggunderlag, typ ZLite SOL, kan du även använda det på vintern.

Exped hade tidigare problem med att kanalerna delaminerade (att limmet släppte och kanalerna blev till en stor bula). Exped fixade den här problematiken 2016. 

Det Ultra 3R är bra på är att vara lätt, litet men ändå bekvämt. Ultra 3R är hela 7 cm tjockt. Ultra 3R har vad man kallar en mummyform för att dra ned på vikten. Mummyformen gör det lättare.

En riktigt bra grej med detta liggunderlaget är att det är som två liggunderlag i ett. Det vill säga att man blåser upp de två "sidorna" separat. Så är det en person som vill sova på ett hårt underlag och en som vill sova mjukt är detta inga problem. Det här är också bra om en person i sällskapet rör på sig mycket i sömnen, det stör då inte den andra personen i närheten lika mycket i och med att det bara är den separata delen den rörliga personen ligger på som påverkas. Hade det varit ett liggunderlag i ett "stycke" d v s samma luftutrymme hade man påverkats mycket mer. En eloge till Exped för detta. 

För att kännas någorlunda trevlig mot huden om man sover utan underställ har Exped använt sig av en Polyester som yttertyg. Detta yttertyg har också en anti-halk funktion på ovansidan, många liggunderlag är annars så glatta att det är svårt att ligga kvar på dem.

Vi tycker att man får bäst komfort om man blåser upp liggunderlaget ganska hårt för att sedan pysa ut luft så att kroppen kan sjunka ned lite. Pumpar man upp liggunderlaget för hårt medger konstruktionen med långa kanaler på längden inte mycket komfort då det inte kan forma sig efter kroppen. Se vår förklaring nedan angående de vanligast förekommande konstruktionerna på liggunderlag:

Långa vertikala kanaler: Den här konstruktionen är kanske den allra vanligaste. Den är också en av de sämre när det kommer till komforten. Detta för att de långa kanalerna inte följer kroppen. Det är därför i princip alla som äger liggunderlag med vertikala kanaler släpper ut luft för att kunna sjunka ned med kroppen. Prova att pumpa upp ett liggunderlag med vertikala kanaler hårt, det blir som en studsmatta, styvt och omedgörligt. Väljer man denna konstruktionen bör man fundera på att köpa det lite tjockare, typ sju centimeter och uppåt för att just kunna släppa ut luft för komfort men samtidigt inte gå igenom till backen och för att behålla R-värdet.

Kortare horisontella kanaler: Denna konstruktionen är bättre än de långa vertikala kanalerna för att de kan följa och forma sig efter kroppen på längden. På bredden är det dock fortfarande styvt. En annan nackdel med denna konstruktionen är att kanterna blir vekare. Går att pumpa upp hårt men ändå kännas bekvämt.

Uppbyggd av celler typ Air Sprung Cells: Denna konstruktionen följer kroppen oavsett riktning. Detta innebär att de kan vara tunnare men ändå kännas bekvämare att sova på än tjockare liggunderlag av de andra konstruktionerna, även för folk som sover på sidan. Går och bör pumpas ganska hårt för bästa resultat. Upplevs ofta vara den mest stabila konstruktionen, det vill säga att den inte är vek i ytterkanterna.

Exped Ultra 3R Duo M levereras med Schnozzel pumpbag, packpåse, reparationskit och instruktioner. 

Vikt:

Liggunderlag 845 gram

Medföljande pump 60 gram

Packpåsen 20 gram

Mått:

Mått uppblåst

Längd 183 cm

Bredd axlar 105 cm

Bredd fotända 82 cm

Tjocklek 7 cm

Mått packad: 20 x 14.5 cm

Material:

Ovansida av 20 D Polyester, Oeko-Tex 100 certifierad.

Undersida av 20 D Polyester, Oeko-Tex 100 certified.

Isolering: Texped Microfibre 60 gram per kvadratmeter, Bluesign certifierat.

R-värde enligt ASTM F3340: 2,9

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension