Therm-A-Rest

NeoAir Xtherm Regular

Artikelnummer: 06077

Lagerstatus: 1

Thermarest Xtherm är utan tvekan det mest kompetenta liggunderlaget för fyra säsonger vi känner till.

2 499  :-
ELLER

Detaljer

Det är svårt att hitta någon motsvarighet till Thermarest´s serie NeoAir. Om man lägger ihop vikt, packbarhet, R-värde, komfort och kvalitet är de få liggunderlag som hotar NeoAir´s förstaplats.

Anledningen till att Thermarest fått NeoAir så lätta sitt höga R-värde till trots är att de inte behöver någon fyllning i kanalerna. Konkurrenter stoppar oftast in dun eller syntetfibrer i kanalerna för att luften ska kunna bära värme. NeoAir har istället små kanaler utan fyllning uppbyggda på ett lite mer komplicerat sätt. Små kanaler innebär att luften inte kan röra sig så mycket och därmed kylas ned lika lätt. Utöver detta har NeoAir vad Thermarest kallar ThermaCapture vilket förenklat kan sägas vara reflekterande film. Denna reflekterande film reflekterar bort markkylan, kan binda värme mellan filmlager och reflekterar tillbaka kroppsvärmen. Och slutligen har NeoAir Triangular Core Matrix. Detta är ett sinnrikt system uppbyggt på en himla massa trianglar som bidrar till att varm luft kan bindas och att ytan som kan kylas ned minimeras. Triangular Core Matrix är också det som gör att liggunderlaget får stabilitet och komfort.

Avsaknaden av fyllnadsmaterial i kanalerna gör att NeoAir blir lätta och väldigt packbara.

En annan komforthöjande detalj är att kanalerna är horisontella i stället för vertikala. Horisontella kanaler kan följa kroppen på ett bättre sätt. Detta innebär att man kan pumpa upp liggunderlaget riktigt hårt men ändå få en komfort. Om man däremot pumpar upp ett liggunderlag med vertikala kanaler riktigt hårt blir det som en hård studsmatta som inte följer kroppen utan man är allt som oftast tvungen att släppa ut luft för att kroppen ska sjunka ned i liggunderlaget istället för att liggunderlaget följer kroppen.

Vi har sålt Thermarest sedan Fjällsport öppnade 2001 och NeoAir sedan de kom ut på marknaden. Volymmässigt har vi sålt mest Thermarestliggunderlag och ser vi till reklamationer på grund av fabrikationsfel har vi minst reklamationer på Thermarest. Det är ett bra betyg.

Det finns egentligen bara en nackdel och det är att de inte är direkt gratis. Men smakar det så kostar det. En annan kanske nackdel är att de reflekterande filmerna prasslar. Vi har en del kunder som avfärdar NeoAir för att de prasslar när man klämmer på dem. Det är inte riktigt rättvist, de prasslar mer när man klämmer på dem än när man bara har tryck på ovansidan när man ligger på dem. Vi har haft tveksamma prasselkunder som ändå köpt NeoAir och efter användning har vi bara fått bra feedback.

Det medföljer en påse du kan pumpa upp liggunderlaget med utöver packpåsen. De flesta lämnar packpåsen hemma och tar med sig pumppåsen och använder denna som packpåse.

Alla uppblåsbara liggunderlag är punkterbara, oavsett hur bra de är i övrigt. Se alltid till att ta med dig en lagningssats. Vi har varit dumma nog att skippa lagningssatsen och har fått lida för det.

Har fått Editors Choice av Outdoor Gear Lab och i princip fem stjärnor av fem av alla som recenserat detta mästerverk. För det är verkligen ett mästerverk.

Vikt: 430 gram

Mått uppblåst: 183 x 51 x 6,4 cm

Mått packad: 23 x 10 cm

Material: Ovansida i 30D HT Nylon. Undersida i 70D Nylon.

R-värde: 5,7

Skriv din egen recension

Skriv din egen recension